
Ha sok fehérjét és gabonaszármazékot eszünk, akkor a testünk sok savat termelhet - mondják a tudósok, s ez növelheti a kalciumkiválasztást, így gyengítheti a csontokat. Egy új tanulmány szerint azonban, ha fokozzuk a lúgbevitelt, például úgy, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt eszünk, akkor az erősítheti a csontokat. A felmérés során 171, ötven fölött járó férfit és nőt kértek arra, hogy szedjen egy gyógyszert. Egyeseknek placebót, másoknak kálium-bikarbonátot, nátrium-bikarbonátot vagy kálium-kloridot adtak három hónapig.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Aki bikarbonátot szedett, annak jelentősen csökkent a kalciumkiválasztása, és nem romlottak a csontjai olyan mértékben. A csontok reszorpciója, felszívódása egy olyan folyamat, amelynek során a csontok elveszítik kalcium-, foszfát-, és sótermelő képességüket. Csökkenhet a csontok tömege, és megnövekedik a törés veszélye.
Ahogy az emberek idősödnek, a szervezet egyre kevesebb savat választ ki. Ebben a tanulmányban azt mutatják be, ha alkáli, lúgos szereket adnak hozzá a tablettákhoz, akkor azzal csökkenthetik a reszorpciót és a kalciumveszteséget.
A legtöbb zöldség- és főzelékféle (kivéve a lencsét és a kukoricát), valamint a legtöbb gyümölcs (kivéve a szilvát, a ringlót és az áfonyát) fogyasztása képes a „savképző” élelmiszerek hatásának ellensúlyozására. Ezek a növények több száz értékes növényi hatóanyagot, így karotinoidokat és élelmi rostokat is tartalmaznak. Segítségükkel az idős korosztály is sikerrel veheti fel a versenyt a krónikus gyulladással járó és a különböző degeneratív betegségekkel szemben. Naponta legalább 40-50 deka zöldség és gyümölcs elfogyasztása ajánlott.

Fogyasszunk némi mandulát és alkalomadtán kókuszdiót is. Olajuk értékes, természetes sejtvédő, ún. antioxidáns hatású E-vitamint tartalmaz, amely erősíti a sejtek membránját, ezáltal pedig ellenállóbbá teszi a sejteket a szabad gyökök károsító hatásával szemben. Ennek köszönhetően szerepet játszik többek között az érrendszer egészségének és a bőr szépségének megőrzésében. Néhány szem (legfeljebb egy kis maréknyi) mandula rendszeresen színesítheti az étrendedet.