
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A gyömbért ősidők óta termesztik Kínában, Malajziában és Indiában, ám pontos származása nem teljesen tisztázott. Elsősorban fűszerként kereskedtek vele, mára azonban gyógyászati célú alkalmazása is legalább annyira elterjedt. A növény hámozott - friss vagy szárított - gyöktörzsét hasznosítják, leveleit és virágát nem.
Fogyasztó hatását a benne lévő illóolajoknak és csípős vegyületeknek, a gingerolnak és a shogaolnak köszönheti. Ezek egyfelől gyulladáscsökkentő hatásúak - a puffadás mellett segítenek megszüntetni az emésztőrendszerben esetlegesen kialakult kisebb gyulladásokat is, amelyek lassítják az anyagcserét.

Így készítsd a gyömbérteát plusz kilók ellen!
Forrázz le egy csésze vízzel egy teáskanálnyi porrá tört gyömbérgyökeret, majd hagyd állni öt-tíz percen át lefedve. Ezután szűrd le, és étkezések előtt fogyassz belőle egy-egy csészével. Segíti az emésztőenzimek gyorsabb kiválasztását, serkenti az anyagcsere-folyamatokat, ily módon elősegítve a gyorsabb emésztést és egyúttal a fogyást. Ráadásul, ha étkezés előtt iszod, a gyomrod már nem lesz üres, így kevesebbet tudsz majd enni. A teát ízesítheted kevés citrommal, mézet vagy kristálycukrot azonban nem tanácsos beletenni, ha a fogyás a cél.
Ellenjavallt
Amennyiben epeköved van, illetve véralvadásgátló gyógyszert szedsz, nem ajánlott gyömbért fogyasztanod. Terhesség esetén kérd ki orvosod véleményét a gyömbér alkalmazásával kapcsolatban, valamint tartsd szem előtt, hogy használata ritkán gyomorégést válthat ki.