
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A lilakáposztához hasonlóan, a benne található színanyagoknak köszönhetően a cékla is kiváló antioxidáns-forrás. Emellett igencsak gazdag ásványi anyagokban, főként vasban, valamint A-, B- és C-vitaminokban. A céklában ízletes leveseket, párolt, sült köreteket, zöldségchipszet készíthetünk, de rendkívül finom a frissen préselt leve, és édeskés íze miatt sütemények tésztájába is belekeverhetjük.

Sütőtök:
A sütőtök az egyik legnagyobb kedvenc télen. Finom krémes és édes ízét még a gyerekek is szeretik. Gyönyörű narancs színét a benne található természetes flavonoidoknak köszönheti, melyek segítenek a káros szabadgyökök ellen. Gazdag A- és C-vitaminban, illetve a B-vitaminok is szép számmal megtalálhatók benne. Édes íze miatt kiváló süteményekhez, de ízletes krémleves és sült köret is készíthető belőle. Önmagában fogyasztva is remek és ráadásul egészséges nassolnivaló.

Gesztenye:
frissen sült gesztenye és varázslatos illata hamisítatlanul a tél hangulatához tartozik. Az egyik legjobb szénhidrátforrásunk a hidegben, és édességigényünket is könnyen csillapíthatjuk vele, ráadásul mindezt egészségesen. Bár vitamintartalma nem markáns, találhatunk benne C- és E-vitamint, valamint számos B-vitamint is. Használhatjuk levesekhez, süteményekhez, köretekhez is. De a legnagyobb kedvenc talán a gesztenyepüré, és sült, illatos gesztenye.
Dió, mandula, mogyoró:
A diófélék is hamisítatlanul az ősz és a tél termései. Olajokban gazdagok, frissítik agyműködésünket, energiát adnak a fáradt, szürke napokban, és hangulatunk fokozásában is fontos szerepet játszanak. B-vitaminokban gazdagok és ásványi anyagtartalmuk is igen jelentős. Használhatjuk süteményekhez, salátákhoz adva, de natúron megpirítva, önmagukban is remek nassolnivalók.

Gyökérzöldségek:
A sárgarépa, a petrezselyemgyökér, a paszternák, a zeller kitűnő téli alapanyagok. Rostokban gazdagok, segítik emésztésünket, ásványi anyagokban bővelkednek. A zeller B6-vitaminban gazdag, mely segít a stressz leküzdésében, és izomrendszerünk működésében. Használhatjuk levesekhez, köretekhez, de sütve is finomak.
Káposztafélék:
Az ősz és a tél a káposztafélék időszaka. A fehér- és a lilakáposzta mellett rendkívül fontos alapanyag ilyenkor a kelkáposzta, a kelbimbó és a kínai kel is. A-, B- és C-vitaminokban bővelkednek, de vas-, magnézium- kalcium- és folsav-tartalmuk is magas. A zöld és lila színű zöldségek gazdagok antioxidánsokban, melyek segítenek megkötni a szervezetünk számára káros szabadgyököket. Nyersen való fogyasztásuk, salátákhoz adva, vagy levük frissen préselve nagyban segíti immunrendszerünk védelmét. Főzve használjuk levesekhez, pirítva köretként, vagy egytálételek mellé adva.
Alma és birsalma:
Két könnyen beszerezhető, ízletes és vitaminokban gazdag gyümölcs. Az alma gazdag karotinban, C-vitaminban és B-vitaminokban. Utóbbi kettőben a birsalma is bővelkedik, emellett kálium és foszfor is található benne. Mindkettőt sokoldalúan felhasználhatjuk a konyhában: készíthetünk belőlük ízletes téli dzsemeket aszalt gyümölcsökkel és finom fűszerekkel, meleg gyümölcsleveseket, kompótokat, süteményeket, de nyersen, salátákhoz téve is igen kiválóak.

Citrusfélék:
Egy frissen facsart, vegyes citruslé reggelire elfogyasztva igazán frissítő, vitaminban gazdag, tápláló ital. Elkészítésükhöz használhatunk citromot, zöldcitromot, grépfrútot, narancsot, pomelot, vérnarancsot is. Ízlésünk és kedvünk szerint válogassunk minden napra más-más gyümölcspárosítást, és kezdjük energikusan a napot!

Csicsóka:
Korábban a csicsóka fogyasztása sokkal gyakoribb volt, mint napjainkban. Táplálkozástani szempontból leginkább a burgonyához hasonlíthatjuk, és felhasználása is ennek megfelelően történhet. Gazdag B-vitaminokban és C-vitaminban, valamint káliumban, kalciumban és magnéziumban is. Készíthetünk belőle leveseket, püréket, sült és párolt köreteket, de nyersen salátákhoz is adhatjuk.