2024.04.19. - Emma

Itt a tavasz: ideje méregteleníteni

Itt a tavasz: ideje méregteleníteni
Itt a tavasz: ideje méregteleníteniA tavaszi méregtelenítés valójában a húsvéti böjt modern változata. A böjt évezredeken keresztül minden társadalomban fontos szerepet töltött be – nem csupán a legtöbb vallás egyik alapköve, de a legősibb gyógymód is. Az sem véletlen, hogy a keresztény vallásban húsvétkor van Nagyböjt, hiszen a természet tavasszal újul fel – ez az ideális évszak az emberi szervezet felfrissítésére is. Eredetileg a húsvéti böjt negyven napig tartott – ez idő alatt nem volt szabad húst enni, Nagypénteken pedig semmi állati eredetűt (halat, tojást, tejet).
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A böjt önfegyelemre és lemondásra tanított – két alap koncepció, amely manapság hiányzik az életmódunkból – miközben szellemi és testi megtisztulást biztosított. Manapság már a katolikusok sem böjtölnek rendesen, csupán Nagypénteken mondanak le a húsról, pedig a húsvéti böjtnek nagyon jó méregtelenítő és gyógyító hatása volt.

Akár vallásosak vagyunk, akár nem, tavasszal kimondottan ajánlott méregteleníteni a szervezetünket, és megtisztulnunk a lerakodott salakanyagoktól, a felhalmozódott zsírtól, fehérjétől és cukortól. Nem csupán tisztább lesz a szervezetünk és regenerálódnak a sejtjeink – a bőrünk, a tekintetünk is tisztább lesz – de életerőnk is megújul, és teljesen feltöltődünk energiával.

A tavaszi méregtelenítés egy 4-6 hetes program, amely több módon kivitelezhető. Mindannyiunk életmódja, szervezete, akaratereje más – az alábbi variációk közül az egyik mindenki számára megvalósítható. Figyelem: terhes nőknek tilos a méregtelenítés, és azok, akik akármilyen betegségben szenvednek, csakis orvosi engedéllyel vállalják be!

Méregtelenítő kúrák:

Léböjt: az igazi böjt ideje alatt nem szabad enni, csakis folyadékot inni. A folyadék lehet víz, gyógyteák, frissen (házilag!) préselt gyümölcs és zöldséglevek. Hetente egyszer böjtöljünk, de ne munkanapon! A böjt előtti és azt követő napokon ne igyunk alkoholt és ne együnk húst (de lehetőleg semmi állati eredetű ételt sem).

Egynapos méregtelenítés: hetente egyszer hagyjunk el minden állati eredetű ételt, azaz csakis zöldségeket, gyümölcsöket, magokat és mogyorókat együnk, lehetőleg nyersen. Igyunk sok folyadékot – vizet, gyógyteákat, frissen préselt zöldség és gyümölcs leveket.


Háromnapos méregtelenítés: két hetente tartsunk 36 órás méregtelenítést (lehetőleg hétvégén). Ehetünk egészséges leveseket, főzelékeket, és egyéb vegan ételeket - de se húst, se más állati eredetű ételt nem szabad enni. Továbbá ki kell hagyni a cukrot és finomított lisztből készült ételeket is. Inni csakis vizet, gyógyteákat és frissen préselt zöldség-gyümölcs leveket szabad.

Egyhetes méregtelenítés: ez egy fokozatos méregtelenítő program, sok dietetikus szerint a leghatásosabb. Egy hétig nem ehetünk húst, cukrot, finomított lisztből készült ételeket, nem ihatunk koffeint vagy alkoholt. A hetet hallal, tojással vagy sajttal kezdjük, másnap ehetünk valami vegan főtt ételt, a következő nap csakis nyers zöldségeket és gyümölcsöket, amit egy böjt nap tetőz – utána megismételjük a napokat visszafele.

Egy hónapos méregtelenítés: ugyanaz, mint az egyhetes, csak a periódusok hosszabbak – azaz az első tíz napon ehetünk halat, tojást és tejtermékeket, amit egy tíznapos vegan diéta követ, majd az utolsó tíz napban fokozatosan visszatérünk az állati eredetű ételekre – először tejtermékekre, majd tojásra, majd halra, majd szárnyasokra. Se koffeint, se alkoholt nem szabad fogyasztani – természetesen cukrot sem, és finomított lisztet sem. Ez a változat csak tapasztalt méregtelenítőknek ajánlott, vagy azoknak, akik kiváló önfegyelemmel rendelkeznek.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!