
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Manapság igen nagy népszerűségnek örvend az avokádó, mivel fogyasztásának számos jótékony hatást tulajdonítanak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, csökkenti a koleszterinszintet, gyulladáscsökkentő hatással bír, kitűnő antioxidáns, védelmet nyújthat egyes daganatos megbetegedésekkel szemben.

Bizonyos antidepresszánsok és citosztatikumok szedése mellett nem javasolt az avokádó fogyasztása, éppen ezért ha új gyógyszert kap, akkor a betegtájékoztatót figyelmesen el kell olvasni. A véralvadásgátló gyógyszerek hatását kifejezetten csökkenti a magas K-vitamintartalom miatt az avokádó. A latexallergiásoknál az avokádó fogyasztásakor keresztreakció léphet fel.
Az avokádó vásárlásánál a szín nem mérvadó. Akkor érett az avokádó, ha a héját megnyomva finom besüppedés érezhető, de azért még határozott az ellenállás. A kemény példány néhány nap alatt beérik papírzacskóba téve egy banán mellett. Az avokádó előkészítésekor a hosszában kettévágott gyümölcsöt egy csavaró mozdulattal könnyen szét lehet választani. A mag egy kiskanál segítségével eltávolítható. A gyümölcshúst ki lehet kanalazni, vagy hámozás után fel lehet szeletelni. Az érett példány héja könnyen lejön és a villa nem görbül el a pépesítés alatt.

Rántott avokádó
Hozzávalók:
- 1 jól megérett avokádó,
- fél csésze liszt
- 1 tojás
- háromnegyed csésze zsemlemorzsa
- kevés olvasztott vaj
- ízlés szerint fokhagymapor
- só
- bors
- csípős fűszerpaprika.
Elkészítés:
Vágd szeletekre az avokádót, tedd egy edénybe, majd sózd, borsozd ízlés szerint. Egy másik edényben verd fel a tojást. Egy harmadikban pedig keverd el az olvasztott vajat a morzsával, fokhagymaporral, fűszerpaprikával, esetleg sóval és borssal is. Mártogasd bele az avokádószeleteket egyszer a lisztbe, majd a tojásba, aztán a zsemlemorzsába. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezd őket, és 15–20 perc alatt süsd készre a sütőben.
