
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A tormareszelék önmagában túlságosan erős. A népi gyógyászat az ájult ember magához térítéséhez és pakolásként is használta a frissen reszelt tormát. A kisebb sérülésekre, sebekre levelét borították, hogy megakadályozza az elfertőződést. A reszelt gyökérrel csínján bánjunk, mert jelentős hatóanyaga miatt hólyagot okozhat a bőrön, ha nagyobb mennyiségben alkalmazzuk. Mézzel összekeverve azonban hatásos köhögéscsillapító. Mivel a méz elveszi a torma csípős ízét, a gyerekek is könnyen fogyasztják.

Belsőleg elsősorban mézzel ajánlott keverni - külsőleg is használhatjuk azonban, ha például alkoholban áztatjuk a reszelt tormagyökeret, a bőrbe bedörzsölve, bemasszírozva kiváló reumás fájdalmak ellen.
Bevethetjük fejfájás ellen is: tejben áztatva. Mivel helyi vérbőséget okoz, borogatásként alkalmas a fagyott kéz és láb gyógyítására is. A torma remek étvágygerjesztő. Nemcsak frissen reszelve, köretnek is alkalmazhatjuk, létezik tormamártás, ecetes torma - mindenképp egy kellemes ízfokozó. Salátába is tehetjük.
A magyar konyha sok sertés- és marhahúsból készült ételhez, halféléhez hasznosítja, alkalmas savanyúságok eltételéhez is. A torma majonézes és tejszínes változatban is kapható, amely különösen jó azoknak, akik túlzott erősségét nem kedvelik.
Ne vigyük túlzásba!
Önmagában is erős, de ha túl sokat fogyasztunk belőle, irritálhatja a nyálkahártyát. Szembe ne kerüljön! A terhesség alatt és vesebetegség esetén nem ajánlott a nagy mennyiségű fogyasztása. A torma csípősségén egyébként enyhíthetünk, ha frissen reszelt állapotban sütőbe vagy ecetes-cukros vízbe rakjuk pár percre.
