
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A mandula nagyon jó E-vitamin forrás, nem kevesebb, mint 25 g-ot tartalmaz 100 g magban (170% javasolt napi mennyiség). Az E-vitamin erős zsírban oldódó antioxidáns, mely karbantartja a sejtfalakat és a bőrt, védve a szabad gyökök hatásától. A mandula nem tartalmaz sikért (glutint), jó alternatívát jelentve a liszt-érzékenyek számára.

Egész sor B-vitamin komplexumot tartalmaz (tiamin, riboflavin, niacin, pantoténsav, B6-vitamin), de jó adag folsav is van benne. Ezek az enzimek hatóerőként működnek a sejtekben zajló metabolizálási folyamatokban. Kiváló ásványi anyagforrás, foszfort, vasat, kalciumot, magnéziumot, mangánt, cinket és szeléniumot tartalmaz.
A mandulaolaj kiváló puhító szer, amely a bőrt bársonyossá varázsolja. Használják még főzéshez, alapolajként a hagyományos gyógyászatban, aromaterápiában, valamint a kozmetikai és gyógyszeriparban. Mindössze napi egy marék mandula biztosítja az ásványi anyag-, vitamin- és fehérjeszükségletet.

Mandulás sütemény:
A tészta hozzávalói:
- 12 dkg liszt
- 6 dkg barna nádcukor
- 6 dkg gyümölcscukor
- 2 tk. sütőpor
- 4 dkg puha vaj
- 2 egész tojás
- 10 dkg tejszín
- 1 csipet só
Az összes hozzávalót egy mély keverőtálba mérjük és botmixerrel összedolgozzuk. Sütőpapírral kibélelt 20x30 cm-es jénai formába simítjuk, és nekem a villanysütő 6-7-es fokozatán előmelegített sütőbe rakjuk. Ennek kb. 15 percig kell majd sülnie, addig ráér elkészíteni a tetejére a mandulás réteget.
A mandulás réteg hozzávalói:
- 2 evőkanál tej
- 10 dkg barna nádcukor
- 10 dkg vaj
- 20 dkg szeletelt mandula
- 1 csipet só
Egy edényben összeforrósítjuk az összes hozzávalót. Miután a tészta már 15 perce sült, kivesszük a sütőből és rásimítjuk a forró mandulás keveréket, és további 15-20 percre visszatoljuk a sütőbe.
