2024.03.29. - Auguszta

A cukkinit számtalan variációban elkészíthetjük

A cukkinit számtalan variációban elkészíthetjük
A cukkinit számtalan variációban elkészíthetjükA cukkini az elmúlt pár évben nagyon népszerű lett hazánkban, ami az egészséges, életmód előretörésének köszönhető. A cukkini ugyanis egy igazi vitaminbomba, a héja béta karotint tartalmaz, de bőségesen található benne C vitamin, kalcium, foszfor, szelén, cink, mangán és kálium is. Semleges íze miatt, csak a képzeletünk szabhat határt annak, hogy mit készítünk belőle! A cukkini fogyasztás elősegíti a zsírégetést, ami egyrészt annak köszönhető, hogy kiugróan magas a víztartalma, így hasonlóan a kígyóuborkához, serkenti az emésztést.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A másik fontos tulajdonság, hogy nagyon alacsony a kalória tartalma, 100 g cukkini mindössze 32 kalóriát tartalmaz, továbbá a benne lévő ásványi anyagoknak is nagy szerepe van a zsírégetésben.

A cukkini az egyik legváltozatosabban elkészíthető zöldségféle. Fogyaszthatjuk köretként, ránthatjuk, készíthetünk rakott cukkini, vagy cukkinis spagettit. Az igazán bátrak képesek lesznek eltávolodni a sós ízektől és kipróbálhatják a cukkinis süteményeket is!

Cukkini leves:

A krumplit hámozzuk meg, vágjuk kockákra. A megtisztított hagymát és fokhagymát vágjuk darabokra, és a krumpli kockákkal együtt a levesben főzzük 10 percig. Közben a cukkinit mossuk meg, elejét és végét vágjuk le, és szeleteljük fel. A cukkini karikákat adjuk a leveshez, és főzzük további 5-8 percig. Ekkor a levest vegyük le a tűzről, dobjuk bele a megmosott menta leveleket és turmixszal pürésítsük.
Tegyük vissza a tűzre, és habverővel kevergetve adjuk hozzá a joghurtot (már ne forraljuk!). Ízesíthetjük sóval, őrölt borssal.

Hozzávalók:

- 4 darab (kisebb) cukkini
- 2 db krumpli
- 1,5 l (instant) leves
- 1 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 dkg krémes joghurt
- 1 csokor menta


Cukkinis rántotta:

A tojásokat verjük fel, tegyük bele a reszelt parmezánt, sózzuk és borsozzuk. A cukkinit szeleteljük fel. Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, a cukkinit kissé pároljuk meg benne. Öntsük rá a tojásos keveréket, és süssük pár percig (ne túl erős tűzön). Szórjuk rá a tojásra az olajbogyót, a felkockázott feta sajtot és a zöldfűszert. 160 fokos sütőben 5 percig sütjük, vagy fedővel letakarva a tűzön további 5-8 percig sütjük.

Hozzávalók:

- 4 tojás
- 2 ek reszelt parmezán
- 1 kisebb cukkini
- olívaolaj
- 10 db fekete, mag nélküli olajbogyó
- fél tk szárított olasz fűszerkeverék (vagy oregano, bazsalikom, stb.)
- 1 vastagabb szelet feta sajt
- só és őrölt bors


Cukkinis spagetti:

A cukkini héját levágjuk, majd vékonyan hosszában felcsíkozzuk, ezt ugyanis a tésztával együtt fogjuk tálalni. A maradék cukkinit kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és az olajon világosra dinszteljük. Hozzáadjuk a kockára vágott cukkinit, az alaplevet, és kb. 5 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt, további 2 percig alacsony hő mellett főzzük, majd pürésítjük. Sóval és őrölt borssal ízesítjük. A cukkini héj csíkokat enyhén sós vízben blansírozzuk, hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük. A spagettit előírás szerinti ideig főzzük, leszűrjük, és a cukkinis szósszal, valamint a párolt cukkini csíkokkal elkeverve azonnal tálaljuk.

Hozzávalók:

- 1 cukkini
- 1 kisebb hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- 1,5 dl csirke alapleves
- 2 dl tejszín
- 30 dkg spagetti
- só, őrölt bors
- tálaláshoz: apróra vágott petrezselyemzöld

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!