
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Konzerv paradicsom:
Még egy módszer, amivel egészben el tehetjük ezt a finom és egészséges zöldséget. Angliában a paradicsom befőtt nagyon népszerű és előszeretettel tálalják köretként sült húsok mellé, de akár pépesíthetjük is majd, és szinte friss szószt is készíthetünk belőle.
A módszer: 7 üveg elkészítéséhez kb. 9,5 kg paradicsomra lesz szükség. Főzzük ki az üvegeket, hogy teljesen tiszta befőttesekbe tehessük el a paradicsomot, és tartsuk őket melegen a vízben.
Mossuk meg a paradicsomokat is, és válogassuk át! A rohadt vagy sérült paradicsomokat ne tegyük bele!
Melegítsünk egy másik lábosban vizet, mellé pedig helyezzünk egy hideg vizes edényt (akár jégkockákat is tehetünk bele). Tegyük a paradicsomokat 30-60 másodpercig a forró vízbe, majd egy szűrőkanállal helyezzük őket át a jeges fürdőbe. Hámozzuk le a héjukat, és vágjuk ki a csumát is! Félbe vágott vagy egész zöldségekkel is elkészíthetjük a befőttet.
Most forraljunk még egy lábosnyi vizet! Tegyünk 30 ml citromlevet és egy evőkanál sót minden üvegbe. A citromlevet citromsavval is helyettesíthetjük (kb. másfél evőkanál).
Vegyük ki az üvegeket a meleg fürdőjükből, töröljük meg őket. Töltsük meg őket paradicsommal, majd a forró vízzel. Kb. 1,3 - 1,5 cm rést hagyjunk a tetején szabadon. Töröljük meg a fedőket egy nedves kendővel, majd tekerjük rá őket az üvegekre. 45 percre helyezzük őket vissza a meleg vízbe, majd várjuk meg amíg kihűlnek és már mehet is a spájz polcaira.
