2024.04.19. - Emma

A sütőtök nem csak ízletes, de a kilókkal is felveszi a harcot

A sütőtök nem csak ízletes, de a kilókkal is felveszi a harcot
A sütőtök nem csak ízletes, de a kilókkal is felveszi a harcotA sütőtök szezon már elkezdődött, de az igazi dömping még ezután kezdődik. Finom íze miatt, az egyik legkedveltebb őszi, illetve téli csemegénk, azonban nem csupán az élvezeti értéke miatt fontos, hanem kiváló élettani hatása miatt is. Emellett remekül beilleszthető a diétás táplálkozásba. Érdemes tehát jobban megismerkedni ezzel a rendkívül értékes és tápláló zöldséggel, hogy tudatosan beiktasd a diétádba és segítségével felvehesd a harcot a kilók ellen. Íme 3 ok, hogy miért érdemes fogyasztani a sütőtököt:
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Vitaminpótló:

A diéta idején különösen fontos a megfelelő vitaminfogyasztás, ezért a sütőtök fogyasztása remek választás a pótlására, mert rengeteg vitamint- és ásványi anyagot (káliumot foszfort vasat mangánt) tartalmaz, így nem alakul ki hiányállapot, nem leszel kimerült és fáradt.

Méregtelenít:

Magas rosttartalmának köszönhetően béltisztító hatással bír, segít megszabadítani a káros salakanyagoktól, megkönnyíti és gyorsítja az emésztést. Jól hajtja a vizet, ezáltal méregtelenít és enyhe hashajtóhatású, megelőzhető vele a székrekedés kialakulása. Magas káliumtartalmának köszönhetően vértisztító.

Szépít, ápol:

Magas A- és C-vitamin tartalmának és a benne lévő cinknek köszönhetően, kiválóan alkalmas a bőr ápolására, segít megőrizni annak rugalmasságát és szépségét, továbbá remekül alkalmas a pattanások megelőzésére, kezelésére. Készíthető belőle arctisztító maszk, pakolás.

Alacsony kalóriatartalma miatt, hatékonyan felhasználható és beépíthető a különböző diétákba, változatos, remek fogyókúrás ételek készíthetők belőle.

Néhány sütőtökös recept:

Sütőtök krémleves:

A leveshez:
- 900 g sütőtök - meghámozva, kimagozva
- 20 g vaj
- 0.5 közepes fej vöröshagyma
- 1 késhegynyi bors - fehér (őrölt)
- 1 csapott teáskanál só
- víz
- 80 ml főzőtejszín
- 1 késhegynyi gyömbér

A tálaláshoz:
- pirítós
- tökmag

A sütőtököt megmossuk, kiszedjük a magjait, meghámozzuk, felkockázzuk. A vajat megolvasztjuk egy fazékban. A felkockázott vöröshagymát üvegesre pirítjuk a vajon, majd sózzuk borsozzuk. Ízesítés után azonnal rátesszük a sütőtököt, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és puhára főzzük a sütőtököt. Összeturmixoljuk, turmixolás közben hozzácsurgatjuk a tejszínt, őrölt gyömbérrel beízesítjük, majd a tűzhelyre téve egyet rottyantunk rajta. Ízlésünknek megfelelően utánízesítjük a levest, esetleg pirított tökmaggal megszórva, friss pirítóssal tálaljuk.


Sütőtökös muffin:

- 25 dkg sült sütőtök
- 25 dkg cukor
- 4 tojás
- 1 dl olaj
- 30 dkg liszt
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 kk sütőpor
- 5-6 tejkaramella cukor
- fél kk őrölt fahéj
- némi szerecsendió-virág összetörve

A sütőt melegítsük elő 180 fokosra. Tegyük egy edénybe a sült tököt, a tojásokat, az olajat és a cukrot, és botmixerrel dolgozzuk össze. Egy másik edénybe mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a fahéjat, a szerecsendió-virágot, a sütőport és a szódabikarbónát. Keverjük össze a két edény tartalmát. Tördeljük bele a tejkaramellát. Osszuk el a masszát a muffintepsi mélyedéseibe helyezett papírkosarakba. Süssük a 180 fokos sütőben 25 percig.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!