
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A diéta idején különösen fontos a megfelelő vitaminfogyasztás, ezért a sütőtök fogyasztása remek választás a pótlására, mert rengeteg vitamint- és ásványi anyagot (káliumot foszfort vasat mangánt) tartalmaz, így nem alakul ki hiányállapot, nem leszel kimerült és fáradt.
Méregtelenít:
Magas rosttartalmának köszönhetően béltisztító hatással bír, segít megszabadítani a káros salakanyagoktól, megkönnyíti és gyorsítja az emésztést. Jól hajtja a vizet, ezáltal méregtelenít és enyhe hashajtóhatású, megelőzhető vele a székrekedés kialakulása. Magas káliumtartalmának köszönhetően vértisztító.
Szépít, ápol:
Magas A- és C-vitamin tartalmának és a benne lévő cinknek köszönhetően, kiválóan alkalmas a bőr ápolására, segít megőrizni annak rugalmasságát és szépségét, továbbá remekül alkalmas a pattanások megelőzésére, kezelésére. Készíthető belőle arctisztító maszk, pakolás.
Alacsony kalóriatartalma miatt, hatékonyan felhasználható és beépíthető a különböző diétákba, változatos, remek fogyókúrás ételek készíthetők belőle.
Néhány sütőtökös recept:
Sütőtök krémleves:
A leveshez:
- 900 g sütőtök - meghámozva, kimagozva
- 20 g vaj
- 0.5 közepes fej vöröshagyma
- 1 késhegynyi bors - fehér (őrölt)
- 1 csapott teáskanál só
- víz
- 80 ml főzőtejszín
- 1 késhegynyi gyömbér
A tálaláshoz:
- pirítós
- tökmag
A sütőtököt megmossuk, kiszedjük a magjait, meghámozzuk, felkockázzuk. A vajat megolvasztjuk egy fazékban. A felkockázott vöröshagymát üvegesre pirítjuk a vajon, majd sózzuk borsozzuk. Ízesítés után azonnal rátesszük a sütőtököt, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és puhára főzzük a sütőtököt. Összeturmixoljuk, turmixolás közben hozzácsurgatjuk a tejszínt, őrölt gyömbérrel beízesítjük, majd a tűzhelyre téve egyet rottyantunk rajta. Ízlésünknek megfelelően utánízesítjük a levest, esetleg pirított tökmaggal megszórva, friss pirítóssal tálaljuk.

Sütőtökös muffin:
- 25 dkg sült sütőtök
- 25 dkg cukor
- 4 tojás
- 1 dl olaj
- 30 dkg liszt
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 kk sütőpor
- 5-6 tejkaramella cukor
- fél kk őrölt fahéj
- némi szerecsendió-virág összetörve
A sütőt melegítsük elő 180 fokosra. Tegyük egy edénybe a sült tököt, a tojásokat, az olajat és a cukrot, és botmixerrel dolgozzuk össze. Egy másik edénybe mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a fahéjat, a szerecsendió-virágot, a sütőport és a szódabikarbónát. Keverjük össze a két edény tartalmát. Tördeljük bele a tejkaramellát. Osszuk el a masszát a muffintepsi mélyedéseibe helyezett papírkosarakba. Süssük a 180 fokos sütőben 25 percig.
