2025.05.02. - Zsigmond

Szőlőből is készíthetünk lekvárt és dzsemet

Szőlőből is készíthetünk lekvárt és dzsemet
Szőlőből is készíthetünk lekvárt és dzsemetA száráról leszedett szőlőszemeket alaposan megmossuk, majd a cukorral és a fahéjjal a főzőedénybe rakjuk. Lassú tűzön főzzük, majd a feljövő habot és a magokat szűrőkanállal le-, illetve kiszedjük. Ha már nem habosodik, és a magok sem jönnek fel a gyümölcsmassza tetejére, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, s vele még néhány percig főzzük. Levesszük a tűzről, és forrón üvegekbe töltjük. Ezt készíthetjük fehérszőlőből, piros szőlőből vagy akár vegyesen, keverve is kipróbálhatjuk. Az biztos, hogy mindenhogy isteni finom.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Szőlő-dzsem mézzel:

A kívánt mennyiségű, vastag héjú szőlőt mosás után szemezzük le, és az átválogatott szemekből nyomkodjuk ki a kocsonyát, a héját pedig tegyük félre. Utána öntsük a gyümölcspépet egy ismert űrtartalmú zománcozott lábasba, és közepes lángon, lefedve, forraljuk legalább 10 percig, majd ezt a szétesett, magvas masszát a Ribizli dzsemnél leírt módon törjük át szitán. Ehhez a mag nélküli kocsonyához adjuk hozzá a szőlő héját, és állandó kevergetés mellett a Meggydzsemnél leírtak szerint min. 25 percig sűrítsük. Az édesítéshez literenként 10 dg mézet használjunk. A hazai fajták közül az otelló szőlőből készíthető a legfinomabb dzsem. Ügyeljünk arra, hogy ez a direkt termő szőlőfajta szinte eltávolíthatatlan foltot hagy a ruhán, ezért a feldolgozásnál viseljünk kötényt.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!