2024.03.29. - Auguszta

Kelt kalácsból mákos, diós, kakaós tekercs - nem csak karácsonyra

Kelt kalácsból mákos, diós, kakaós tekercs - nem csak karácsonyra
Kelt kalácsból mákos, diós, kakaós tekercs - nem csak karácsonyraA kelt tésztákkal mindig biztos a siker. Készítheted reggelire, főzelék vagy kiadós leves után ebédre, de vendégváró desszertnek is remek választás. Ez a mákos tekercs méltó vetélytársa lehet a bejglinek. A tészta még másnap is olyan lesz, mintha épp akkor vetted volna ki a sütőből. Akkor se idegenkedj a kelt tésztától, ha még soha nem készítettél. Semmi bonyolult nincs ebben a receptben. A legfontosabb, hogy alaposan dolgozd ki a tésztát, és meleg helyen hagyd jól megkelni. Ha van dagasztógéped, azt is bevetheted, sokkal egyszerűbb dolgod lesz vele, és gyorsabban túl leszel a munka nehezén. A töltelékhez még mazsolát is keverhetsz.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Kelt tésztából készítettük el a kakaós, mákos, diós kalácsot

Hozzávalók a tésztához
50 dkg liszt
2,5 dl tej
5 dkg olvasztott vaj
2 tojássárga
1 teáskanál cukor
1 citrom reszelt héja
fél csomag élesztő
csipet só
A töltelékhez:
25 dkg darált mák
10 dkg cukor
1,5 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
Tetejére:
1 tojássárga

Kakaós, mákos, diós tekercs - kelt tésztából sütemény

Elkészítés ideje: 1 óra, kelesztés: 1 óra

Elkészítés menete: Langyosíts két deci tejet, tedd hozzá a cukrot, és rakd bele az élesztőt. Várd meg, amíg felfut, ez körülbelül tíz perc. Ha a térfogata jelentősen megnő, a teteje habos lesz, rakd hozzá a lisztet, a vajat, a tojássárgát, a sót, a citrom reszelt héját, és jól dolgozd össze a tésztát. Addig dagaszd, amíg szép fényes, hólyagos nem lesz. Takard le, és keleszd a duplájára körülbelül egy óra alatt.Közben készítsd el a tölteléket. A mákot keverd össze a cukorral, a vaníliás cukorral, és fokozatosan öntsd hozzá a meleg tejet. Akkor jó, ha könnyen kenhető. A megkelt tésztát vedd ketté, és nyújtsd ki körülbelül fél centi vastag téglalappá. Egyengesd rá a mákos tölteléket, és szorosan tekerd fel. Vágd nagyobb, körülbelül öt-hét centis darabokra, és kend meg mindegyik tetejét enyhén felvert tojássárgával. Rakd 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd körülbelül 25-30 percig. Ha a tészta szép aranybarna, kiveheted a sütőből.

kelt kalács, nagyon finom
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!