2024.07.12. - Izabella, Dalma

Hogyan hasznosítsuk a ránk maradt élelmiszerhalmokat?

Hogyan hasznosítsuk a ránk maradt élelmiszerhalmokat?
Hogyan hasznosítsuk a ránk maradt élelmiszerhalmokat?Súlyos megbetegedést kockáztat, aki szakszerûtlenül tárolja a karácsonykor és szilveszterkor felhalmozott élelmiszereket - figyelmeztet az InfoRádió által megkérdezett szakértõ. Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértõi bizottságának vezetõje szerint az sem mindegy, hogy az egyes ételeket hogyan pakoljuk be a hûtõszekrénybe. Karácsony után napokkal még sok családnál áll halomban a megmaradt ünnepi étel. De mit kezdhetünk ezekkel? És hogyan elõzhetjük meg a különbözõ betegségeket, például a kóli baktérium terjedését a konyhánkban?
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Egy átlagos háztartásban - az éttermekkel ellentétben - általában nem tudják a különbözõ élelmiszerfajtákat külön hûtõben tárolni. Mégsem célszerû közvetlenül egymás mellé tenni a süteményt és például a sült kolbászt.

Mindent csomagoljunk be

A legjobb, ha minden ételt becsomagolva teszünk a hûtõszekrénybe - közölte Dömölki Lívia. De ha valakinek van erkélye, akkor a mostani, 0 fok alatti hidegben a szabadban is tárolhatjuk az élelmiszert.

Ha még sincs más lehetõség, és csak a hûtõszekrényt használhatjuk az élelmiszerek tárolására, akkor érdemes a húsokat felülre tenni, a jégszekrény ugyanis itt a leghidegebb. A zöldségeket azonban nem kell olyan hidegen tartani, így azokat helyezzük alulra.

És mit tehetünk a karácsony után ránk maradt rengeteg élelmiszerrel? Ezek néhány napig még tárolhatók, leleményes háziasszonyok pedig újdonságokat is készíthetnek belõle. A megmaradt pörköltbõl például húsos palacsintát, a sült húsból pedig majonézes salátát.

A sütemények is eltarthatók még egy ideig, csak arra kell vigyázni, hogy ki nem száradjanak.

Használjuk fel a maradék élelmiszereket!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!