2024.07.14. - Örs, Stella

Virslititkok: mibõl készül és hogyan kell fõzni?

Virslititkok: mibõl készül és hogyan kell fõzni?
Virslititkok: mibõl készül és hogyan kell fõzni?Olcsó húsnak híg a leve - szokták mondani. Ez a virsli esetében nem éppen igaz: egyrészt sok termékben alig van hús, másrészt sokszor a drága is ehetetlen, ahogyan az a Kosár fogyasztóvédelmi magazin egyik felmérésébõl kiderül.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A jó minõségû virsli ára valójában vetekszik a téli szalámival, a fogyasztóvédõk szerint 3100 forint volt kilója a teszteltek közül a legjobb minõségû árunak. A virsli ABC ismeretében talán tudatosabban vásárolhatnak a szilveszteri bulira készülõk.

Nem árt tudni, melyik elnevezés mit takar. A "bécsi" jelzõjû hosszú juhbeles termék, ezt hívják németül Wienernek, azaz bécsinek. A "bõrös" juhbélbe töltött húskészítményt jelöl. Az "emészthetõ beles virsli" - a gyártók szerint - mûanyag bélbe töltött, amely roppanósság szempontjából megtévesztésig hasonlít a juhbélre.

A frankfurti csak sertéshúsból készülhet, és ugyancsak hosszú, juhbélbe töltött áru.

A koktélvirslit különösen a gyerekek szeretik. Ezek között is található mûanyag beles.

A mûbeles általában nem éppen felsõ kategóriájú húskészítmény. A nagyon olcsó virsli minõsége általában igen gyenge.

Az igazi virslit hajdanán elsõsorban fiatal bika húsából készítették és az osztrák császár egyik kedvenc eledele volt, elengedhetetlen kísérõjeként jóféle bécsi sörrel. Az eredeti recepthez marha- és disznóhúst pépesítettek, sót, fûszert és vizet adtak hozzá, majd a húspépet juhbélbe töltötték - kézzel - és kissé megfüstölték.

Ma sertésbõl, csirkébõl és pulykából készítik, legtöbbször rossz minõségû húsból, nyesedékbõl, bõrbõl, szalonnából, de még számos más adalékanyagot is rejthet, például szõlõcukrot, szentjánoskenyeret, guárgumit, maltodextrint, inulint, difoszfátot, folsavat, mustármaglisztet, L-karnitint, ízfokozókat, különféle stabilizátorokat, burgonyakeményítõt, rizslisztet, xantángumit és jeget (!), nem beszélve a tetemes mennyiségû szójáról, sóról és vízrõl - derül ki a tesztbõl. A füstölés ma már többnyire elmarad - füstízû aroma helyettesíti ezt a mûveletet.

A minõségi helyzetkép sem túl biztató. Bár szilveszterkor nem elõrecsomagolt virslit vásárolnak általában a családok, sokat mond, hogy a közelmúltban megvizsgált elõrecsomagolt áruk közül 15-bõl kettõnek elégtelen volt a bizonyítványa (az egyik mangalicahúsból készült és 2230 forint volt kilója), és mindössze egy kapott kiváló minõsítést, amelyet egy kis településen mûködõ húsüzem gyárt.

A virsli legyen finom és roppanós. Ennek az alapvetõ kívánalomnak viszonylag kevés termék tesz eleget. Már fõzés elõtt sem "roppan" a legtöbb fajta, az ízek tekintetében pedig még különösebbek voltak a szakemberek tapasztalatai: rátaláltak nagyon sós, nagyon borsos, savanyú, túl szójás, erõsen füstös és sajátos mellékízûre is.

Ez az a húsáru, amely meg van fõzve és mégis újra kell fõzni. Vagy gõzölni? E tekintetben eltérõek a vélemények és a családi tapasztalatok. A Kosár magazin szakértõi szerint a következõ a helyes módszer: fel kell forralni a vizet, majd 90 fokosra lehûteni, aztán beledobni a virslit és állni hagyni 10 percig.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!