2024.03.29. - Auguszta

Egyél reggel királyként - segítség a hatásos fogyókúrához

San Francisco - Ha valaki fogyni akar és szeretne továbbra is karcsú maradni, egyen szénhidrátban és fehérjében dús, nagy reggelit, majd folytassa kevés szénhidrátot és kalóriát tartalmazó ételekkel. Az endokrinológusok amerikai kongresszusán ismertette vizsgálatának eredményeit a kérdés egyik venezuelai szakértõje.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Daniela Jakubovicz és munkatársai 15 éve használják ezt a diétát tapasztalataik szerint kiváló eredménnyel. "A legtöbb fogyókúra során a kevés szénhidrátot tartalmazó étrend nem alkalmas arra, hogy a testsúly csökkenjen. Ez lelassítja az anyagcserét, ugyanakkor a fogyókúrázó gyötrõ vágyat érez, hogy szénhidrátot egyen. Rövid ideig a testsúly csökken, de a páciens visszahízza a fölösleget" - mondta a doktornõ.

A kutatók 94, elhízott, keveset mozgó hölgyet vizsgáltak. Véletlenszerû beosztás szerint a csoport fele az általuk kidolgozott, sok fehérjét és szénhidrátot tartalmazó reggelit ette, a másik csoport pedig csak kevés szénhidrátot kapott reggelire. Mindkét étrendben azonosan kevés volt a zsír és a kalória, de erõsen különböztek a szénhidrát tartalom szempontjából.

A "nagy reggelit" 48 hölgy ette és naponta összesen 1240 kalóriát fogyasztottak, benne kevesebb zsiradékot (46 gramm), mint a másik csoport, de több szénhidrátot és fehérjét. Reggelijük 610 kalóriának felelt meg, ám ebédre már kevesebbet kaptak, 395 kalóriát, végül a legszerényebb étkezés - 235 kalória - a vacsora volt.

A szénhidrátszegény koszton lévõk kevesebb kalóriát kaptak, tehát jobban kellett volna fogyniuk. Nekik a reggeli volt a legszegényebb étkezés: 290 kalória, minimális kenyérféle, gyümölcs, tojás vagy hús.

Négy hónap után a két csoport csak abban különbözött, hogy a szénhidrátszegény étrenden lévõk átlag 13 kilót fogytak, a nagy reggelit evõk pedig csak 11 kilóval lettek könnyebbek. Az idõ elõrehaladása azonban alaposan megváltoztatta a helyzetet.

Nyolc hónap után a kevés szénhidrátot fogyasztók átlagosan nyolc kilót visszahíztak, miközben a napjukat gazdag reggelivel kezdõ hölgyek tovább fogytak, átlagosan hét újabb kilót adtak le. Végül a bõségesen reggelizõk testsúlyuknak csaknem 21 százalékát elvesztették, míg a szénhidrátszegény koszton lévõk csak átlag 4,5 százalékot. Jakubovicz szerint a napjukat nagy reggelivel kezdõk ritkán voltak éhesek ebédidõben és nem kívántak szénhidrátot nassolni napközben sem.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!