2025.11.05. - Imre

Mézes szilvakocsonya

Hozzávalók: 1,5 kg szilva, 1 dl vörösbor, 2,5 dkg zselatinpor, 0,3 dl édes likõr (ez el is maradhat), fél-fél mokkáskanál õrölt fahéj meg szegfûszeg, 5 evõkanál méz.
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, és egyharmadát (lehetõleg az érettebbeket) turmixoljuk, majd átszûrjük. A bort, a zselatinport, a likõrt meg a fûszereket hozzáadjuk, és kevergetve felfõzzük. Mindössze 1-2 percig forraljuk, amíg a zselatin teljesen elolvad benne.

A tûzrõl lehúzva hagyjuk kihûlni. A maradék szilvát közepes darabokra vágjuk, és a mézzel együtt a még meleg zselatinos szilvapürébe keverjük. A desszertes gyûrût (vagy ha nincs ilyened, õzgerinc forma is tökéletes) hideg vízzel kiöblítjük, a szilvás masszát egyenletesen belesimítjuk, lefedjük, hûtõbe tesszük, megdermesztjük. Másnap a formából kiborítjuk, forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük. Különleges édesség, és nagyon fincsi.

Jó étvágyat!