2025.11.05. - Imre

Madártej

Hozzávalók 4 személyre: 1 liter tej, 4 tojás, 4 ek cukor, 5 cm vaníliarúd.
A tojásfehérjékbõl kemény habot verünk, a tojássárgákat kikeverjük a cukorral és egy deci hideg tejjel. A maradék tejet kiöblített (vizes edényben kevésbé kozmál le a tej) lábosban a vaníliával felteszünk fõni.

Amikor "mocorogni" kezd, a habból vizes kanállal (vagy fagylaltkanállal) galuskákat szaggatunk a tejbe (a galuskák megdagadnak, egyszerre ne túl sokat rakjunk bele). Amikor az alsó oldaluk megfõtt, óvatosan megfordítjuk õket.

A kész galuskákat szûrõkanállal tálba tesszük. A tejhez állandó keverés mellet hozzáadjuk az egyéb ízesítõket és a tojássárgákat, és ugyancsak folyamatosan keverve felfõzzük, de forrnia már nem szabad (hogy a tojás össze ne álljon). A vaníliát kivesszük belõle, és a tejet a galuskákra öntjük. Hidegen tálaljuk.

Jó étvágyat!