2025.11.01. - Marianna

Sárgabarackkal töltött gombóc

Sárgabarackkal töltött gombóc
Sárgabarackkal töltött gombócA főtt krumplit meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Hozzáadunk öt dekagramm zsírt, a tojást, sót és a lisztet fokozatosan adagolva tésztát gyúrunk belőle. Közben egy nagy fazék sós vizet odateszünk forrni. A barackokat megmossuk, és úgy magozzuk ki, hogy egyben maradjon, a töltésnél egy kiskanál vaníliás cukrot teszünk bele, jól összenyomjuk, és a gombócokba töltjük. A morzsát kevés zsiradékon, sóval és cukorral, kis lángon állandóan kevergetve megpirítjuk, vigyázzunk, mert könnyen odakap.
Miután feljönnek a víz felszínére a gombócok, még további 3-5 percig főzzük, majd egy szűrőkanállal kiemeljük, és pirított zsemlemorzsába forgatjuk.

Hozzávalók:

- 1 kg burgonya
- 30 dkg liszt
- 1 db tojás
- 10 dkg zsír
- 1 csipet só
- 1 kg sárgabarack
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor