
A tök háromnegyed részét felkockázzuk az almával együtt, és fazékba rakjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Csipetnyi sót adunk hozzá, és ízlés szerint cukrot. Függ a tök édességétől is a cukor mennyisége. Szórunk bele őrölt fahéjat, és lefedve puhára főzzük. Közben a maradék nyers tököt apróbb kockákra vágjuk, és egy serpenyőben kevés vajon megpároljuk. A vége felé szórunk rá kristálycukrot. Ha rákaramellizálódik a cukor, félretesszük. A habhoz a tojások fehérjét felverjük a cukorral, és óvatosan belekeverjük a keményítőt.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Egy kisebb tepsibe sütőpapírt helyezünk, és kb. 1,5 cm vastagon belekenem a habot, és 170 °C-os sütőben megsütjük. Hamar elkészül. Ha a teteje már sárgul, ki kell venni a sütőből. Ha kihűlt kockára, majd háromszögekre vágjuk. Ha a tök megpuhult, mixelő rúddal pépesítjük. Annyi tejet öntünk hozzá, hogy krémleves állagú legyen. Még adunk hozzá fahéjat, ha nem érezzük elég fűszeresnek. Tálaláskor a leves tetejére sült habot teszünk, és megszórjuk a karamellizált tökkockákkal.
Hozzávalók:
- 1 kisebb hosszúkás sütőtök
- 3-4 alma
- tej
- csipetnyi só
- cukor
- fahéj
A sült habhoz:
- 2 tojásfehérje
- 2 csapott evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
A betéthez:
- egy darab tök
- kevés vaj
- cukor