
Kálium tartalma kedvezõen hat a vérnyomásra, és segíti a normális szívmûködést. A sok ásványi anyag jó az izomfogyás megelõzésére. A K-vitamin tartalma a vér olvadékonyságágát biztosítja. A vesékre is jó hatással van. A csontozatot is erõsíti. Fáradékonyságot,és a stresszet megelõzi. Gyümölcssalátákhoz, süteményekhez, szörp, bólé és sorbet készítéséhez is kiváló. A C-vitamin könnyen bomlik, ezért a kivit fõleg nyersen érdemes fogyasztani.

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A kivi szárnyashúsok,pármai sonka,lazac mellé kitûnõ nyers köret/kiegészítõ lehet. Ha grillezés elõtt a hússzeleteket kivivel bedörzsöli és kb. 20 percig pihenteti, a hús puhább lesz. A kivi utóérõ gyümölcs. Ha gyorsan fogyaszthatóvá akarja varázsolni, egy-két szem almával együtt rakja zacskóba,és egy napig zárja le. A kivi hozzáadása zselatinhoz (pl. gyümölcskocsonya) és tejhez turmixnak kerülendõ,mert a benne lévõ enzim miatt a zselatin nem alvad meg rendesen,a tej pedig kicsapódik.

Szobanövényként is nevelhetõ,de lehet lugasnak is háztetõre,garázsra futtatni. Védett helyre kell ültetni.Télen le kell takarni,és akkor kibírja a telet.Nagyon vízigényes növény.
A kiviben található vitaminok és tápanyagok:
- C-vitamin
- K-vitamin
- Folát
- Flavonoidok
- Kálium
- E-vitamin
- Béta-karotin
- Lutein
- Zeaxantin
- Rostanyag
- Magnézium
- Réz