2024.04.24. - György
bohócdoktor vizit szja 1%

Tárkonyos raguleves

A zsíron kiolvasztjuk az apróbbra vágott szalonnát. A szalonnát kivesszük, majd félretesszük. A megmaradt szalonnás zsíron megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és az áttört fokhagymát. Ezután hozzáadjuk a felaprított répákat, a felszeletelt gombát, zöldborsót, sózzuk, és lefedve még 10 percig pároljuk. A húst kockákra vágjuk és a zöldségekkel együtt tovább pároljuk. Ezután megszórjuk őrölt borssal, ételízesítővel, pirospaprikával és finomliszttel. Két percig, állandó keverés mellett pirítjuk, majd felöntjük 2 l vízzel, elkeverjük és felforraljuk.

Sonkaleves pikánsan

Zsiradékon a zöldségeket megdinszteljük, kicsit megpirítgatjuk, majd rajta a vöröshagymát és a fokhagymát is. Megszórjuk liszttel, kicsit átkeverjük - hogy a liszt a nyers ízét elveszítse -, felengedjük a sonkalével. Belerakjuk a sonkát, a krumplit, a zellerzöldet. 5-10 perc után hozzáadjuk a kikevert tejfölt, a száraztésztát, majd beleengedjük az egész tojásokat egyenként. (Nem keverjük el azonnal.)Pár perc után óvatosan alákeverünk, hogy a tojásokat ne sértsük meg, ízesítjük sóval, pici cukorral, ízlés szerint savanyítjuk.

Baconös sajtkrémleves

A húsleveskockát kb. 2,5 liter forrásban lévő vízbe tesszük. Miután feloldódott, hozzáadjuk a sajtokat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A lisztet tejföllel vagy főzőtejszínnel behabarjuk, majd egy-két merőkanálnyi levest hozzáadva kevergetjük. Ha úgy ítéljük, hogy a habarás csomómentes, a levesbe öntjük, és így főzzük még néhány percig. Végül egy kis szerecsendiót reszelünk bele. A leves ennyivel kész is, jöjjön a feltét. A kenyérszeleteket kenyérpirítóban aranybarnára pirítjuk. Ha kész, fokhagymával bedörzsöljük, majd apró kockákra vágjuk. Ezt a tálalásig egy tálba tesszük. Végül kis olajon megpirítjuk az apróra vágott szalonnát.

Eperkrémleves

Elkészítés: Az epret kicsumázzuk és alaposan megmossuk. A szegfűszeget és a fahéjat egy kevés vízben kifőzzük. A kicsumázott epreket vízben feltesszük főni, majd 10-15 perc főzés után leturmixoljuk. Ízesítjük cukorral (vagy édesítővel, ez már csak ízlés és szokás kérdése), egy csipet sóval és citromlével. Hozzászűrjük a kifőzött szegfűszeg és fahéj levét. A levest a tejjel elkevert pudingporral besűrítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és egyet forralunk rajta. A levest lehűtjük, eperszemekkel és tejszínhabbal díszítjük és már fogyaszthatjuk is.

Sárgarépa krémleves banánosan

A sárgarépákat alaposan megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk. A hagymát darabokra felvágjuk. Egy serpenyőben a hagymával együtt megpirítjuk, karamellizáljuk az olajon.Közben sózzuk, borsozzuk. Ha szépen karamellizálódott a zöldség, átszedjük egy kis lábosba, felöntjük vízzel, és körülbelül tíz percet főzzük. Ha kész van, leturmixoljuk ezt követően a banánokkal, és a kókusztejjel együtt. Csak annyi időre tesszük vissza a tűzre, hogy éppen forraljunk rajta egyet. Ha kell, utólag még sózzuk, borsozzuk.

Tojásleves

A lisztet az olajjal simára keverjük és mérsékelt lángon világosra pirítjuk. A tűzről lehúzva megszórjuk a fűszerpaprikával, majd kevergetés közben felengedjük a vízzel. Ízesítjük a fűszerekkel. Hagyjuk felfőni. Közben három tojást egy kis tálba ütünk, és villával jól elkeverjük, majd a forró levesbe csorgatjuk. Párszor átkeverjük. Az egész tojásokat egyenként egy kis tálba ütjük és óvatosan a levesbe engedjük. Körülbelül 10-15 percig mérsékelt lángon főzzük (attól függően, hogy ki milyen keményen szereti a tojást benne), néha óvatosan átkeverjük.

Gombóc leves

A leveshez a zöldséget megtisztítjuk, kockára vágjuk, majd kevés zsiradékon kicsit megpároljuk. Párolás után vízzel felöntjük, ízlés szerint fűszerezzük. Közben a gombóchoz a burgonyát feltesszük főni, ha megpuhult, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. 10 perc múlva már lehet is a gombócot készíteni. Összetörjük villával, majd a tojással, kevés fűszerrel és annyi liszttel, amennyit felvesz összekeverni. Ha a levesben a zöldségek megfőttek, vizes kézzel kicsi gombócokat formálunk a krumplis tésztából, beletesszük a levesbe, és ha feljön a tetejére, kész is a levesünk.

Hagymaleves

A hagymákat megpucoljuk, majd felszeleteljük őket. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, rátesszük a feldarabolt hagymákat, ízlés szerint megsózzuk és lassú tűzön pirítjuk. Hozzáadjuk a lisztet, majd kicsit tovább pirítjuk még. Először kevés hideg vizet öntünk rá, majd felöntjük a forró levessel és közepes lángon kb negyed órát főzzük. Ha szükséges még ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Pirítós szeletekre olvasztott sajttal tálaljuk. A hagymaleves nem csak nagyon finom, de egészséges is.

Birsalma krémleves

Elkészítés: A birsalmákat megmossuk majd meghámozzuk. Az almákat felkockázzuk, majd felöntjük az almákat annyi vízzel, amennyi teljesen ellepi. Ezután enyhén megsózzuk és hozzáadjuk a fűszereket, a citrom sárga héját, és feltesszük főni. Amikor már megpuhult az alma, hozzáöntjük a tejszínt (ami lehet főzőtejszín vagy kókusztejszín is), még hagyjuk addig amíg még egyszer felforr a leves, citromlével, cukorral vagy édesítővel ízlés szerint édesítjük. Télen forrón tálalhatjuk, nyáron jégbe hűtve, ki hogyan szereti.

Paradicsomleves húsgombóccal

A paradicsomokat leforrázzuk, lehúzzuk a héját. Kevés olajon 1 gerezd aprított fokhagymát megdinsztelünk, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot. Megsózzuk, megfűszerezzük, felöntjük alaplével. Megfőzzük. Kivesszük az 1/3-át a paradicsom daraboknak, a többit botmixerrel pürésítjük. Felöntjük paradicsompürével, utánafűszerezzük, és tovább főzzük. A végén egy kis tejszínnel meglocsoljuk, elkeverjük benne. Közben a darálthúst, egy gerezd fokhagymával, 1 tojással, zsemlével, fűszerekkel aprítógépben összedolgozzuk.

Szilveszteri lencseleves

Egy lábosban olajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, beletesszük az előzőleg kiválogatott, beáztatott lencsét. Fűszerezzük fokhagymával, babérlevéllel, vízzel felöntjük és lassan puhára főzzük. A megfőtt lencsét szitán áttörjük, vagy turmixgépben pépesítjük, hozzáadjuk a mustárt, a tejszínt, felforraljuk, majd átszűrjük. A füstölt sajtot kockára vágjuk, és forró sütőben hirtelen megpirítjuk. Az elkészült levest csészébe merjük és tálalás előtt helyezzük bele a pirított sajtkockákat. És már fogyaszthatjuk is :)

Halászlé

A pontyot megtisztítjuk, megmossuk, fejét, farkát, uszonyait levágjuk. A halhúst sűrűn beirdaljuk, kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, hidegre tesszük. A paradicsomot, paprikát megmossuk, félbe vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük. Fazékba rakjuk, ráöntünk 2 liter vizet, beletesszük a hal fejét, farkát és uszonyait. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paprikát, sózzuk, felforraljuk, és lassú tűzön kb. 2 órát főzzük. Ez az alaplé. Az alaplevet leszűrjük, a sűrűjét átpasszírozzuk. A levet felforraljuk, belekeverjük a pirospaprikát, beletesszük a halszeleteket, és 8-10 perc alatt megfőzzük.

Spárgakrémleves

A spárgát alaposan megtisztítjuk, 2 cm-es darabokra felvágjuk. A megpucolt, apróra vágott vöröshagymával és burgonyával együtt, kevés vízben feltesszük főni. Sóval, ételízesítővel ízesítjük. Amikor megpuhultak a zöldségek, felöntjük 1,5 liter vízzel, majd beleöntjük a kesudió tejfölt, botmixerrel krémesre turmixoljuk, majd összeforraljuk a levest. Amikor lezártuk a levest, hozzátesszük a meleg vizes fürdőben megolvasztott kókuszolajat, és megszórjuk a felaprított snidlinggel. Pirított kenyérkockával tálaljuk.

Tárkonyos húsgombócleves

A hagymát apróra vágjuk, a répát-burgonyát meghámozzuk, a répát karikákra a burgonyát kockákra vágjuk. A hagymát az olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a répát, burgonyát, borsót, zöldbabot, szeletelt gombát. 1-2 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a tárkonyt, borsot, sót és felöntjük a vízzel. Addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Addig elkészítjük a gombócokat is had álljon kicsit. A darált húshoz adjuk a tojást, búzadarát, aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk és alaposan összekeverjük, majd amíg a zöldségek megpuhulnak, hagyjuk pihenni.

Pudingos almaleves

Ez a leves számos módon elkészíthető, többféle recept is van hozzá. Íme az egyik: Egy nagy tálba hideg vizet teszünk, és citromlevet facsarunk benne, ebbe tesszük majd az almát, hogy ne barnuljon meg. Az almákat meghámozzuk, kivágjuk a magházat, felcikkezzük, és a cikkeket is félbe vágjuk. Az almákat az előkészített citromos vízbe tesszük. Feltesszük a tűzhelyre egy lábasba főni a vizet, cukrot, sót fűszereket, és citromlevet. Felfőzzük, és mikor forr, beletesszük az almákat. Kb. 15 percig főzzük alacsony-közepes hőn, míg megpuhul az alma. Míg az alma fő, a pudingport csomómentesre keverjük a tejjel.

Gyors ananászleves

Az ananászt megpucoljuk, feldaraboljuk, (ha konzerv, akkor a levével együtt mehet az edénybe) kevés vizet rakunk az edénybe és a kockára vágott ananászt beletesszük, majd ízlés szerint fűszerezzük. Kb. 5 percet főzzük, (nem kell agyonfőzni!) majd a tejszínbe belerakjuk a pudingport és besűrítjük vele a levest. Ha nem elég édes, még cukrozhatjuk, ha pedig sűrű lenne, akkor tejjel hígíthatjuk. Langyosan és hidegen is fogyaszthatjuk. Bár ezekben a nyári napokban inkább hidegen ajánlott, legalább kicsit hűti a szervezetet.

Sajtgombócos leves

A leves hozzávalóit egy lábasba tesszük, és elkezdjük főzni. Közben elkészítjük a gombócokat. A tojást enyhén felverjük, hozzáadjuk a vajat, a lereszelt sajtot, a szódabikarbónát és a búzadarát. Jól összekeverjük, és hagyjuk kb. 10 percet pihenni, hogy a búzadara megdagadjon. Amikor már a répa megpuhult, a hagymákat kivesszük a levesből, és beletesszük a gombócokat. 5 percet főzzük, majd tálaljuk. Az alaplé, amiben feltesszük főni, lehet húslevesből megmaradt lé is, úgy még ízletesebb lesz a leves.

Fokhagymakrém leves

A megpucolt fokhagymagerezdeket áttörjük, majd a felolvasztott vajon megfonnyasztjuk. Megszórjuk a liszttel, elkeverjük, és a húslével fokozatosan felöntjük, közben folyamatosan keverjük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk frissen reszelt szerecsendióval. Felforraljuk, majd lassú tűzön még 5 percig főzzük. A tűzről levéve a fokhagymakrémleveshez hozzáadjuk a tejszínt, így krémesebb levest kapunk. Tálaláskor, a fokhagymakrémleves tetejét díszíthetjük snidlinggel, vagy kevés sajttal is megszórhatjuk. Pirított kenyérkockát, vagy levesbetét gyöngyöket kínálhatunk még hozzá.

Céklaleves

A céklákat alaposan megmossuk, és héjában puhára főzzük. A répákat és a zellerszárat megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. A káposztát csíkokra vágjuk. Kevés olajon 10 percig pároljuk az előkészített zöldségeket. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a feldarabolt, héjatlan paradicsomot, felforraljuk, és kis lángon kb. 20 percig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Közben lehúzzuk a cékla héját és kockákra vágjuk. A leveshez adjuk, sózzuk, édesítjük. Még 3-4 percig főzzük, majd összeturmixoljuk.

Kukoricakrémleves

A zsiradékon megpirítjuk kicsit a lisztet, majd rázúdítjuk a kukoricát, levével együtt. Megkavarjuk, ráöntünk egy pohár vizet, majd a tejet is ráöntjük, annyit, hogy minden együtt kitegyen egy litert. Sózzuk, borsozzuk, mehet bele egy pici cukor is, ha valaki édesen szereti. Beletesszük a sajtot is (ezt elhagyhatjuk, akkor is finom). Forrás után botmixerrel átkavarjuk az egészet, többször, hogy minél krémesebb legyen. Ezzel a leves kész is van! Kenyeret kockázzunk fel és serpenyőben pirítsuk meg kicsit és ezt tálalhatjuk a leveshez.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
további hírek