2024.04.20. - Tivadar
bohócdoktor vizit szja 1%

Besamel mártás

Felverjük a tojást, lereszeljük a sajtot, kibontjuk a tejes dobozt. Az olajat/zsírt kicsit felmelegítjük, majd a lisztet folyamatos keverés mellett beletesszük. Enyhe barnás színű rántást készítünk. A kész rántást levesszük a tűzről, a tejet (kb. 5 dl-t) szintén keverés mellett beleöntjük, simára keverjük, majd visszatesszük a tűzre. A maradék tejet szükség szerint apránként adagoljuk, attól függ, milyen sűrű mártást szeretnénk. Közben a tojást is belekeverjük, szép sárga színt ad neki. Mikor besűrűsödött, és forrt, levesszük a tűzről.

Cukkinis mártás

Az összes zöldségfélét alaposan megmossuk, majd daraboljuk. A cukkinit kis kockákra vagy falatnyi darabokra vágjuk, a hagymát félbevágva, vékonyra szeleteljük, a fokhagymát és a snidlinget vékony karikákra vágjuk, a petrezselyemzöldet és a medvehagymát finomra metéljük. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, majd az összes zöldségfélét egyszerre beletesszük, és többször átkeverve puhára pároljuk. Eközben sóval, borssal, majorannával ízesítjük. Amikor a cukkini megpuhult, akkor felöntjük a főzőtejszínnel, és belekeverjük a mustárt és a majonézt.

Almás mártás

Hozzávalók: - 1 kg alma - 2,5 dl fehérbor - 1 dl húsleves - 1 dl tejszín - 1 evőkanál méz - citromlé - fahéj

Tormás mártás

Hozzávalók: - 10 dkg vaj - 2 ek finomliszt - 5 dl tejszín - só - 1 kis üveges torma - kevés cukor - 1 ek citromlé

Burgonyamártás

Hozzávalók: - 1 burgonya - 6 gerezd fokhagyma - 4 tojássárgája - 3 csésze olaj - 2 tk. só - 1 púpozott mokkáskanál törött fehérbors

Boros mártás

Hozzávalók: - 1 kis fej hagyma - 1 dl fehérbor - 1 dl vörösbor - 1 dl húsleves - 2 evõkanál vaj - 3 evõkanál sûrített paradicsompüré - 2 gerezd fokhagyma - õrölt fehérbors - só

Kapormártás

Hozzávalók: - 1 csomag kapor - 2 evõkanál liszt - 3 evõkanál vaj - 2 dl húslé - 2 dl tejszín - fél citrom leve - õrölt bors - cukor - só

Kapros-joghurtos mártás

Hozzávalók: fél liter joghurt, só, bors, egy citrom leve, 2 ek finomra vágott kapor.

Négysajtos mártás

Hozzávalók: 7 dkg mozzarella, 7 dkg trappista, 5 dkg gorgonzola, 2,5 dl tejszín, 2 gerezd fokhagyma, 2 dkg parmezán, bors.

Kapros-joghurtos mártás

Hozzávalók: fél liter joghurt, só, bors, egy citrom leve, 2 ek finomra vágott kapor.

Húsvéti csülöktál

Hozzávalók: füstölt fõtt csülök, zöldhagyma, fõtt tojás, frissen reszelt torma, ecetes torma, frissen õrölt feketebors.

Tartármártás

Hozzávalók: 10 dkg majonéz, 0,5 dl száraz fehérbor, 1 dl tejföl, 1 kiskanál mustár, 1 kiskanál cukor, só.

Ínyenc mártás

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 2 dl vörösbor, 1 szelet kenyér, fél húsleveskocka, 1 dl tejföl, 3 evõkanál olaj, késhegynyi õrölt fahéj, kevés mustár, 1 teáskanál bor- vagy gyümölcsecet, só és törött bors ízlés szerint, 1 csokor zöldpetrezselyem.

Hagymamártás

Hozzávalók: 3 fej vöröshagyma, 5 dkg zsír, 5 dkg liszt, 2 dl húsleves, 2 dl tejföl, törött bors, ízlés szerint só.

Burgonyamártás

Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 4 dkg zsír, egy kevés vöröshagyma, 2 dkg liszt, 3 dl húsleves, 2-3 szem fehér bors, 1 evõkanál vágott zöldpetrezselyem, citrom vagy citrompótló, só ízlés szerint.

Genovai bazsalikommártás

Hozzávalók: 2-3 maroknyi friss bazsalikomlevél, 10 dkg frissen reszelt parmezán sajt, 1-2 dl olívaolaj, 2 ek píniamag (mandulafenyõmag), 6 gerezd tisztított fokhagyma.

Édes-savanyú mártás

Hozzávalók: 3 gerezd fokhagyma, 2 szál újhagyma, 3 evõkanál cukor, 3 evõkanál borecet, 3 evõkanál ketchup, 3 evõkanál szójaszósz, 3 evõkanál narancslé, 3 evõkanál konyak, 4 kiskanál kukoricaliszt, 1 ízlés sz. csilipaprika.

Sauce Cumberland

Hozzávalók: 70 dkg ribiszke-kocsonya, 1-1 db narancs, citrom, 2 dl vörösbor, 0,5 dl borpárlat, 0,5 dkg Cayenne-i bors, 1 dkg angol mustár.

Citromos körtemártás

Hozzávalók: 4 darab körte, 1 darab citrom reszelt héja és leve, 2 darab szegfûszeg, 1 csipet fahéj, 1 csipet fehér bors, 2 dl száraz, fehér bor, 2 darab tojássárgája, 1.5 dl tejszín, 2 ek cukor, 1 ek liszt, csipet só.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
további hírek